Забележителности

Забележителности в района

Тракийска и средновековна крепост Калето на 3.88 km южно по права линия от центъра на село Шумнатица

Кулата на североизточната стена


При с. Кирково /на 3км/, в местността Варницата, има минерален извор, чиито води са хипотермални (22°С до 24°С) и могат да се използват за балнеология. В района на Кирково е минавала една от основните пътни връзки за Беломорска Тракия. Тук има няколко римски моста, повечето от тях са в село Шумнатица и още се ползват по предназначение. В народните практики в района, водата се ползва за лечение на бъбречно и стомашно-чревни заболявания.


При с. Чакаларово /на 10 км/ се намира защитена местност Гюмюрджински снежник, която на юг достига до държавната ни граница с Гърция. В района са запазени първични яворови, букови и буково-елови гори на възраст над 150 години. Много от екземплярите надхвърлят 300, дори 400 години. В Червената книга на България са включени 11 растителни вида.


Само на 12 км в посока югозапад са намира връх Вейката – най-южната точка на България, както и защитената местност Вейката, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.


На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /12 км северно/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробница. Удивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.


На 17 км в посока север, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница „Пунар Кая“, което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.


В село Бенковски, на около 18 км северозападно, могат да бъдат посетени няколко забележителности: реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион; вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект; скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са „Крокодила„, „Гъбата„, „Лъвската глава“ и др.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: