Шумнатица

Село Шумнатица се намира в планински район. В рида Гюмюрджински снежник на Източни Родопи.

До 1934 година селото се нарича Фъндаджик. Шумнатица е едно от най-старите села в региона и от него са произлезли няколко села.

Село Шумнатица е с вековна история, една от най-старите заселени местности в областта. Известна забележителност са старите воденици. В селото се намира последната работеща воденица в България!

Също така 3 непокътнати стари, красиви, каменни римски мостове свързват двете части на селото, което се простира по протежението на малка рекичка на повече от 5км.

Изключително много чешми са изградени както по централните улици и пътища, така и на всеки хълм около селото, където водите са прихванати предимно от лечебни извори.

Точно в края му, клони извисява вековен чинар, чиито клони са толкова дебели, колкото стволове на обикновени дървета.

Както на много откъснати места в Източните Родопи и тук до днес са се запазили къщи, градени от камък, с каменни плочи на покрива и оригинални комини. Между къщите се вие стар път, изграден от калдъръм, част от древен път, свързващ вътрешността на страната с Беломорска Тракия. Някои от къщите са обявени за паметник на културата. Някога е било граничен район със забранен достъп, сега вече няма проблем да се организира разходка до това толкова интересно място.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: